MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

12. állomás

Metszés
A metszlapot úgy kell kialakítani, hogy a fa védekezési rendszere ne sérüljön! Az ágkéreg fokot és az ágkéreg gallért épen kell hagyni! Gallyazásnál gyakran követnek el olyan hibát, melynek következtében a kéreg lehasad. Ez a hiba elkerülhető a három vágás szabályának betartásával.

Metszési sebek kezelése:
A nyílt seben keresztül a fa fertőződhet. A fertőződést a sebek kezelésével akadályozzuk meg. Az eszmei sebkezelő az alábbi tulajdonságokkal bír:
- Jól zár
- Nem tartalmaz szintetikus anyagot
- Maradandó
- Megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre
- Követi a seb alakváltozásait.
Olyan anyag nincs, ami minden várakozásnak megfelel. A lehetőségekhez képest a legjobb sebkezelőt kell választani. Jó megoldás, ha kisebb sebeket méhviasszal, a nagyobbakat pedig lenolaj kencével higított olajfestékkel kezeljük, amibe gombaölőt teszünk.

12. állomás
Metszés típusai

Száraz gallyazás: Természetesen a száraz koronarészek szakszerű levágását jelenti. A fa koronaformáját nem változtatja. A korona mérete nem változik.

Korona ápolása: A beteg koronarészek kerülnek le a fáról. A fa koronaformáját nem változtatja. A korona mérete nem változik.

Korona ritkítása: Az árnyékba került koronarészeket vágjuk le. Itt a metszésnél figyelembe kell venni a faj növekedési sajátosságait, koronaformáját. A kezelés során a korona habitusa nem változik.A fa mérete nem csökken.

Korona visszaszorítása: A metszés célja, a korona méretének csökkentése. A csökkentés ez esetben csak 30-35 %-os mértékű. Fa átültetésénél, űrszelvény biztosításánál vagy a vízháztartás helyrebillentésénél van rá szükség. A korona metszés során nem veszítheti el eredeti formáját.

Korona ifjítása: Az öregedés szakaszába lépő fák utolsó esélye, nagyon nagy szakértelmet igényel. A metszés során a korona 50-60%-a elveszik Sose hagyjunk hajtás nélküli vázág csonkot az ifjító metszés során A vázágakat első- vagy másodrendű elágazásokra vágjuk vissza! Igyekezni kell, hogy a korona formája megmaradjon Az ifjító kezelést két év múltán hajtásválogatással kell folytatni.

Bizosító metszés: Ha a fa valamilyen irányba húz vagy dől, metszéssel segíthetjük egyensúlyát helyreállítani. A koronának abból a részéből metszünk le, amerre a fa dől. A biztosító metszésnél is figyelni kell a fa egyensúlyára.

Különleges koronaformák metszése: Nem a fa állapotának javulása miatt végezzük. A kívánt koronaforma elérése érdekében történik. Nagy szakértelmet igényel, mert a fa természetes növekedési hajlama ellen kell dolgozni.

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu