MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

5. állomás

Koronaalapi odvasodás kezelése - Drénezett odú
A koronaalapi odvasodás súlyos esetben a korona teljes pusztulását okozhatja, de előfordulhat, hogy a fa a sérülésbe belepusztul.

Faj: Acer negundo L.

Oka: Az azonos magasságban elágazó, egyforma erős vázágak által kialakított vízzsák okozza. A vízzsák kialakulást fiatalkori alakító metszéssel elkerülhetjük. A koronalap odvasodik abban az esetben is, ha egy nagyobb vázág letörik, és a törési sérülés helyén visszaodvasodik. Az odvasodás kialakulása megelozheto a letört ág szakszeru, gyors kezelésével.

Kezelés: A kezelést a sérülés feltérképezésével kell kezdeni! A sérült, korhadt részeket a védekezési zónáig el kell távolítani! Ügyelni kell arra, hogy a védekezési zóna ne sérüljön! Az odú tisztítását úgy kell elvégezni, hogy a lehető legkisebb helyen roncsoljuk meg az ép szöveteket. A kitisztított odú felületét sebkezelő szerrel kell kezelni. A zsák száját be kell zárni! Az üreg tetejét linóleummal zártuk le. A záró elemet kárpitos tűzőgéppel rögzítettük, utána formára szabtuk. Az üreg aljába vízelvezető csövet helyezünk Ha az odvasodás a vázágak leszakadásával fenyeget, akkor a koronát statikailag meg kell erősíteni.

5. állomás5. állomás
Ellenőrzés, utókezelés:
A kezelt sebet kétévente ellenőrizni kell! Amennyiben az odvasodás tovább terjedt, akkor az odút tovább kell tisztítani! Ellenőrizni kell az odú falának kezelését! Amennyiben szükséges meg kell ismételni a felületi kezelést! A vízelvezető csövet ki kell tisztítani, vagy lejjebb kell tenni!

 

 

 

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu