MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

6. állomás

Statikai megerősítés
A statikai megerősítésekkel a bajt tudjuk megelőzni. A statikai megerősítés olyan fagyógyászati eljárás, mely a fák kidőlését, törését előzi meg. Ha a megerősítést szakszerűen készítjük el, akkor a fa életét mentjük meg vele, ellenben hozzáértés hiányában a sorsát meg is pecsételhetjük. A statikai megerősítés veszélyes kezelés, nagy szakértelmet igényel!

Két különböző problémával kell megküzdeni:
- Az esetek egy részében a fa kidőlését kell megakadályozni
- Más esetekben a töréseket kell megelőzni.
Mindkét eljárás más-más technikát, és kezelést igényel.

Diagnosztika: Alapos vizsgálat deríti ki, hogy mi a probléma, és annak megoldásához milyen segítségre van szükség.

Tervezés, számítás: A fa statikai számításánál figyelembe kell venni, hogy a fa nem áll mereven a helyén, tömege, felülete az év folyamán változik.

Egész fa statikai megerősítése: A statikai segítség lehet alátámasztás, vagy kipányvázás. Itt általában nagy teherbírásúra kell a biztosítási elemeket méretezni.

Törzs megerősítése
Törzs megerősítése:
A törzs csak nagyon ritkán épül fel ép szövetekből. Általában a törzs belső részei elkorhadnak. Ekkor statikailag a törzs nem rúdként, hanem csőként viselkedik. A cső ugyan olyan stabil, mint a rúd abban az esetben, ha cső falvastagsága megfelelő. Ez a vastagság a sugár 1/3-a. Ha a törzs élő része keskeny csőfalat alkot, vagy a csőfal hiányos, akkor a törzset merev biztosító kötéssekkel megerősítetjük.

Vázágak megerősítése
Vázágak megerősítése:
A sudaras és váza koronánál más-más módszert használunk. A sudaras korona vázágait a sudárhoz rögzítjük. A váza korona esetén csillagkötést, vagy körkörös rögzítőkötést alkalmazunk.

A kötél rögzítése: A bilincs a fa növekedését nem tudja követni. Csak akkor rögzítsünk bilinccsel, ha azt rendszeresen nagyobbra tudjuk cserélni. Az ágra szorult bilincs törést okoz. Átmenő csavarral, vagy hinta-állványcsavarral a kötelet biztonságosan lehet rögzíteni. Merev, vagy rugalmas kötés közül lehet választani attól függően, hogy a rögzített elemeknek mozgását biztosítani akarjuk-e, vagy sem.

Kötél rögzítése
A rögzítő elemek felszerelése nagy ügyességet és figyelmet igényel!
A legkorszerűbb fakötözési módszer a COBRA technika , melynek legfőbb előnye, hogy gyorsan felszerelhető, roncsolás mentesen rögzíthető és a kötés követi a vázág vastagodását.

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu