MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

3. állomás

Koronaalapi odvasodás kezelése - Zárt odú
A koronaalapi odvasodás súlyos esetben a korona teljes pusztulását okozhatja, de előfordulhat, hogy a fa a sérülésbe belepusztul.

Faj: Cladrastis lutea K. Koch - Sárgafa

Oka: A koronaalapi odvasodás oka lehet, az azonos magasságon elágazó erős vázágak által kialakított vízzsák. Ez a fajra, fajtára jellemző tulajdonság. A vízzsák kialakulását fiatalkori alakító metszéssel elkerülhetjük. A koronalap odvasodik abban az esetben is, ha egy nagyobb vázág letörik, és a törési sérülés helyén visszaodvasodik. Ez megelőzhető a letört ág szakszerű, gyors kezelésével.

3. állomás
Kezelés:
Mindenek előtt a sérülés mértékét pontosan meg kell határozni! A sérült, korhadt részeket a védekezési zónáig el kell távolítani! Ügyelni kell arra, hogy a védekezési zóna a tisztogatás során ne sérüljön! Az odú tisztítását úgy kell elvégezni, hogy a leheto legkisebb élő rész essen áldozatul! A kitisztított odú felületét kezelni kell sebkezelő szerrel! Az üreg tetejét linóleummal zártuk le. A záró elemet kárpitos tűzőgéppel rögzítettük utána formára szabtuk. Ha az odvasodás a vázágak leszakadásával fenyeget, akkor a koronát statikailag meg kell erősíteni.

Ellenőrzés, utókezelés: A kezelt sebet kétévente ellenőrizni kell! Ellenőrizni kell, hogy az odú nem terjedt-e tovább, általában lefelé. Amennyiben az odvasodás terjedt, akkor az odút tovább kell tisztítani. Ellenőrizni kell az odú falának kezelését. Gyakran meg kell ismételni az ellenőrzés során a felületi kezelést is.

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu