MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR

11. állomás

Iker-sudaras korona biztosítókötése
Két egyforma erős növekedésű, meredeken felfelé törő vázág nagyon megterheli a koronaalapot. Gyakran a vázágak teljes kerületén kialakul a kéreg. Ilyen esetben majdnem biztos, hogy a fa két külön életre kelt vázága széthasad. A vázágak széthasadását statikai megerősítéssel akadályozzuk meg.

Faj: Robinia pseudoacacia L.

11. állomás11. állomás
Kezelés:
Meg kell tervezni a fa statikai megerősítését! Ki kell számítani, hogy a kötés hány emeletes legyen! Meg kell tervezni a rögzítési pontok helyeit. Súlypontra, az alá, vagy a fölé kerülnek-e? Választani kell a merev és rugalmas kötés között! A rögzítő elemeket teherbírásuk alapján méretezni kell! A vázágakba átmenő csavarokat egymáshoz rögzítettük. A csavarok felfekvési helyét gondosan kiképeztük. A vázágakat súlypont alatt, súlypontban, súlypont felett rugalmas biztosító kötéssel rögzítettük.

Ellenőrzés: A statikai megerősítést évenként ellenorizni kell! Ellenőrizni kell a csavarokat! Ha kilazultak, újabb helyen kell őket rögzíteni! Ellenőrizni kell a kötelek feszességét, azt szükség esetén be kell állítani!

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu