MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Füvesítés

A kertész legkézenfekvőbb és leggyakoribb feladata a füvesítés. Ezt könnyebben tudja megtenni ott, ahol a talaj az öntözőberendezés és a rendszeres ápolás segíti a fűmag kelését és a fiatal gyep megerősödését. Azonban a tájépítések során előforduló füvesítés nem a legegyszerűbb feladat. A körülmények nem teszik lehetővé a gyep folyamatos kényeztetését a magvetés után. A vetéssel egy időben jó útravalóval kell ellátni a füvet tájépítések során. Ezt csak olyan különleges technológiákkal lehet megtenni, melyeket kimondottan az autópályák, bánya rekultivációk és egyéb földművek füvesítésére dolgoztak ki.

A Garden Kft. minden olyan technológiával rendelkezik, mely feladat megoldására alkalmas:

- vízbelövéses füvesítés,
- füvesítés vetőgéppel,
- füvesítés mérnökbiológiai eszközökkel.

A vízbelövéses technológiával a fűmaggal együtt tápanyagot, takaróanyagot és egy szerves ragasztó anyagot juttatunk ki nagymennyiségű vízzel együtt. A füvesítő gépre szerelt vízágyú hatótávolsága 30 méter, ami azt jelenti, hogy az autópálya aszfaltjáról a vadvédő kerítésig úgy tudunk füvesíteni, hogy a területet egyetlen lábnyomnak sem kell taposni. Ennek a technológiának sok előnye között talán az a legjelentősebb, hogy olyan talajállapot mellett is képes elvetni a fűmagot, amikor nem lehet a területre rámenni. A technológiának van egy másik előnye is, ami a földművek építői szempontjából fontos. Ez pedig nem más, mint ahogy a szerves ragasztóanyaggal a felületre ragasztott mulcs megvédi a földtöltést az eróziótól addig, amíg a fű ezt a feladatot át nem vállalja.

A vetőgéppel a pihenő csomópontok nagy, sík felületeit tudjuk füvesíteni kiváló minőségben. Ezeknek a területeknek a legnagyobb problémája, hogy a pályaépítés során anyagtárolóként vagy felvonulási területként használták őket, aminek következtében a talaj tömörödött. A lazítás után is olyan nagy rögök kerülnek a talaj felszínére, melyek alkalmatlanok a magágy kialakítására. Ezeket a rögöket a speciális vetőgépünk egy talajforgatás során az alsó rétegekbe teszi, és fölé magágynak alkalmas finom, morzsalékos talajt terít.

Ezen nehéz körülmények között eredményesen csak úgy tudunk füvesíteni, ha a kiváló és megfelelő feladatra alkalmas technológián kívül még több más körülményre is odafigyelünk:
- A füvesítés előtt talajvizsgálatot végeztetünk,
és tápanyag feltöltési szakvéleményt készítetünk.
- Tápanyagfeltöltést a labor által javasolt
módon és mértékben tesszük meg.
- A fűmagkeveréket mindig a területnek
megfelelő fajokból és fajtákból állítatjuk össze.

A füvesítési ágazat elérhetősége:

Lilik Judit - ágazatvezető: (06 30) 330 3104

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu