MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Arborétumokban végzett munkák

Az arborétumok a természet szentélyei. Természetkedvelők, kertészek, erdészek, növénytudósok számára egyaránt nagyon fontosak ezek az élő növénygyűjtemények. Ezek az értékes kertek szakma és a nagyközönség érdeklősének középpontjában állnak. Nagy dicsőség itt kertészkedni!

Az arborétumokban végzett munkának különleges kihívásai vannak. Fokozottan ügyelni kell a munkaterület környezetre, különleges növényismerettel kell rendelkezni, különleges technikákat kell alkalmazni.

Büszkék vagyunk arra, hogy az arborétumok által támasztott legnagyobb szakmai kihívásoknak is megfeleltünk. Az elmúlt húsz év alatt több arborétumban volt szerencsénk dolgozni, tapasztalatot szerezni a kertészkedésnek e különleges területén.

Szarvasi Arborétum
Nem csak a faápolási munkák, de tulajdon képen cégünk működése is majdnem itt kezdődött. Itt tanultunk meg fára mászni, itt dolgoztuk ki a kötéltechnikát, itt tanultuk lépésről-lépésre a metszés, sebkezelés és statikai megerősítés módszereit. Itt próbáltunk ki életerőt fokozó készítményt. Összefoglalva a Szarvasi Arborétum fái tanítottak meg a faápoló mesterség alapjaira. Itt tapasztaltuk meg munkák eredményét, és itt éltük meg az első kudarcokat is. Itt tanítottuk be és aztán képeztük tovább munkatársainkat. A kezdettől fogva igyekeztük ezt a kertnek meghálálni. Erőnkhöz mérten ápoltuk, gondoztuk az arborétum fáit ellenszolgáltatás nélkül.

Budai Arborétum
Ez a kert az anyaintézet, minden kertész almamátere. Akik kertészmérnöki diplomát szereztek, azok kivétel nélkül itt bővítették növényismereteiket. Ez a kertészek tanulókertje! Ráadásul itt zajlott a kertészeti szakoktatás legjelentősebb története. Földjét a legjelentősebb kertész elődök művelték! A Budai Arborétum nem csupán a természet szentélye, de a kertészek szentélye is. Nagy örömmel töltötte el cégünket, hogy ide visszatérhettünk, hogy munkánkkal hozzájárulhatunk az anyaintézmény működéséhez. Munkánkat legtöbbször felajánlásból, a kertészet és az egyetem iránti elkötelezettségből végeztük.

Az arborétumban végzett faápolási munkák később a diákok okulása végett szervezett gyakorlatokon történtek. Aztán, hogy a faápolás technikái minden érdeklődő számára nyilvánvaló legyen, bemutató sétányt alakítottunk ki az arborétumban. Így már az arborétum nem csak a növényismeret, hanem az idős fák ápolásának oktatási terepe.

Alcsuti Arborétum
Elsőként az Alcsuti Platánfasor ápolására ajánlkoztunk. Aztán hívták be cégünket az arborétumba is. A Szarvasi- és a Budai Arborétumhoz hasonlóan szolgálatunkat önként és ellenszolgáltatás nélkül ajánlottuk fel. Ebben a kertben nem csak faápolást, hanem cserjés növényzet kezelését, és aprítékolást is végeztünk.

Füvészkert
A Garden Kft egyik legkiemelkedőbb munkája ma a Füvészkert felújítása!
Magyarország első élő növénygyűjteménye. Az egykori jelentős méretű kert ma már kicsi, ellenben európai társaihoz képest  a város közepében található. A kis területen azonban a növények bemutatásának minden létesítménye megtalálható. A kertben kezdetben fát ápoltunk, szintén a mesterségünk és kert iránti elkötelezettségből. Ebben kertben öltött hivatalos formát ez az együttműködés. Mi fát ápoltunk, a kert cserében helyt adott szakmai rendezvényeinknek. Az évekig tartó együttműködés megalapozta a bizalmat, és mellette megfelelő vizsgamunkát adott a kert felújításához szükséges pályázathoz. Cégünk nyerte a füvészkert első felújítási ütemének munkáit, melyet 2010. esztendő nyarán fejezett be. Ebben az esztendőben a kert másik felét vettük munkába.  A felújítás harmadik ütemében elkezdtük a Pálma-ház felújítását is.

A kerttel való kapcsolat nem csak megbízó és megbízott közötti viszonyra szorítkozik. Például szívesen veszünk részt védett növények  begyűjtésében is. A kert vezetőinek szellemisége nem csak a faápolás ügyét segítette, de útjára indított olyan szakmai összefogásokat, mint a Magyar Dísznövények Gondnokságát, Márk Gergely születésnapi köszöntését.

Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu