MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Faápolás

A Szarvasi Arborétumban több éve tartó rendszeres faápolási munkánk során felhalmozódott tapasztalatokból dr. Sipos András, az arborétum igazgatója segítségével egy új faápolási technológiát dolgoztunk ki.

Módszerünk fabiológiai alapokon nyugszik, lényege, hogy a fertőzések továbbterjedésének megakadályozásán kívül elősegítse a fa természetes védekezési rendszerének kialakulását. Ezzel a technológiával már több ezer fát kezeltünk, melyeket sikerült megmenteni a pusztulástól illetve életüket meghosszabbítottuk.

Főbb faápolási szolgáltatásaink:
- Szaktanácsadás,
- szakvélemény készítése,
- idős fák mechanikai kezelése (sebészeti eljárások),
- szerkezetstabilizálás,
- gyökérkezelések,
- speciális öntöző felszerelése,
- roncsolás mentes állékonysági vizsgálat,
- fakivágás alpinista technikával.

FaápolásA faápolás mindig a fa állapotának felmérésével kezdődik. A diagnosztika első lépéseként rögzítjük a fa személyi adatait, majd tájékozódunk egészségi állapotáról, feltérképezzük a sérüléseit és megállapítjuk a különböző betegségeit.

Ezeken kívül feljegyezzük a termőhely jellemzőit is. A diagnosztikai munkát a roncsolás mentes vizsgálatot lehetővé tevő FAKOPP műszer segíti.

A fa állapotának alapos ismerete után teszünk javaslatot a különböző faápolási intézkedésekre. Ezek lehetnek a törzsön vagy a koronában elvégzendő fasebészeti eljárások, különböző metszések, a fa statikai megerősítését szolgáló kötözések, nehéz és nagy költségekkel járó gyökérkezelések. Javaslatot teszünk a fa termőhelyének javítására is, mely intézkedések a köztudatban nem tartoznak a szorosan vett faápoláshoz. Ilyen a tápanyag utánpótlás, öntözés, talajcsere.

A vegyszeres növényvédelem olyan súlyos beavatkozás, hogy hacsak lehet elkerüljük. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a faápolás során mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fertőzéseket elkerüljük. Ellenben végső megoldásként, ha másra már nincs lehetőség, a vegyi háború eszközéhez folyamodunk. A faápolást leggyakrabban alpinista technikával és néha kosaras kocsikkal végezzük.

Az ország egész területéről megkeresnek bennünket önkormányzatok, arborétumok, környezetvédők faápolási munkánk iránti érdeklődésükkel. Munkatársaink több előadást tartott különböző szakmai körök felkérésére, többek között a Kertészeti Egyetem dendrológiai fakultáció hallgatóinak számára.

Kapcsolódó anyagok:
Statikai megerősítés COBRA fakötözési rendszerrel 

A faápolási ágazat elérhetősége:

Petrencs Kriszta - ágazatvezető:  (06 30) 934 1456
Szűcs Gábor: (06 30) 957 8380
Markovits István: (06 30) 216 0431
Steiner Márk: (06-30) 822 0027
Vértesy Máté: (06 30) 822 0031

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu