MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Utah legöregebb kolonális szervezete a Pando

A Pando egy gigantikus élő szervezet telep Amerikában, mely Populus tremuloides, azaz Rezgőnyár fajból áll.

A növény együttest 6000 tonna összsúlyra becsülik, gyökérrendszerének korát 80.000 évnél is idősebbre becsülik.
A rezgőnyár liget mindent túlélő sikerét annak tulajdonítják, hogy az errefelé gyakori erdőtüzek megakadályozták a komoly vetélytársak, a tűlevelűek megtelepedését, valamint remekül alkalmazkodtak a terület klímájához. A futótüzek következtében a rezgőnyár törzsek újra és újra komoly kárt szenvednek, azonban képesek kihajtani az erős, életrevaló gyökérzet miatt.

A Pando 43 hektárt foglal el, és becslések szerint 47000 egyedi fa alkotja az erdőt, mely folyamatosan újratermelődik, az évgyűrűkből pedig megállapítható volt, hogy az átlagos fatörzsek 130 év körüli életkorral büszkélkedhetnek. Könnyen szaporodik, károk esetén gyorsan megújítja önmagát.
Különféle feltételezések láttak napvilágot, mely szakmai körökben konfrontációhoz vezetett. Egyik szerint a Pando 80 hektáron terül el és legalább egymillió éves. Másik érvelés szerint a Pando gyökérrendszere több helyen elhalhatott, és különálló csoportokat képez, bár az egyes csoportok genetikája azonos is lehet.
A nyolvanezer éves életkort egy bonyolult számítási módszerrel állapították meg, figyelembe véve a szaporodási készséget is, valamint a tengerszint feletti elhelyezkedésüket.

Szerző: Erdei-Gulyás Gabriella
Nevezetesfák.hu
További információk: Discover Magazin

Nevezetesfa.lap.hu | Fa.lap.hu

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu