MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Gyepszőnyeg vízsugárral

Egyre több igényes kerttulajdonos van hazánkban, akik szeretnének házuk, nyaralójuk körül szépen zöldellő, dús pázsitban gyönyörködni. Ezt leggyorsabban gyeptégla, ill. gyepszőnyeg lerakásával lehet megvalósítani, ez azonban a legköltségesebb módja a gyep létesítésének. Ha valaki ezt a technológiát választja, minimum 1500-2000 forint négyzetméterenkénti költséggel számolhat.

Mi egy viszonylag ritkán alkalmazott módszert szeretnénk figyelmükbe ajánlani, mely jelentős költségmegtakarítással jár. Ez a vízsugár segítségével történő füvesítés a gyepszőnyeg árának kb. 20 százalékáért elvégezhető. A kisebb költségnek azért "ára" van: arra, hogy kertje zöldellni kezdjen, a hőmérséklettől és a vízellátástól függően 1-2 hetet várni kell. (A fűmag csírázása 12-14 C° alatt nem indul meg.)

Akinek van türelme ezt az időt kivárni, nem fog csalódni, a kikelő fű rövidesen sűrű, dús lesz. A gyors keléshez elengedhetetlen az, hogy a talaj felső néhány centiméteres rétege folyamatosan nedves legyen. Legmegfelelőbb, ha a kertbe automata öntözőrendszert telepítünk a növényültetési, füvesítési munkák előtt. Ez a későbbiekben is sok időt takarít meg számunkra, mert a Kárpát-medencei éghajlat alatt szép pázsitot csak rendszeres öntözéssel tudunk fenntartani. Akinek van, vagy volt már valaha kertje, ezt megtapasztalhatta.

A szép gyepre közismert példaként gyakran a Nagy Britanniában található gyepeket említik. Jelentős különbség van azonban a két ország éghajlata között. Magyarországon a napsütéses órák száma kétszerese, az éves átlagos csapadékmennyiség pedig csak a fele az Angliainak.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy ezt nem veszik figyelembe. Mikor kész a kert, akkor szembesülnek azzal, hogy a tömlővel való locsolás a nyári száraz hetekben esetleg órákat vesz el minden napjukból. Utólag már nehezebb és költségesebb is az öntözőrendszert beépíteni, mert a már meglévő gyepet kell felszabdalni, valamint gyakran útban lévő cserjéket, fákat kell kiszedni helyükről.

A vetés utáni hetekben tehát a gyors kelés érdekében gyakran (napi 5-6 alkalommal), kisebb adagokkal öntözni kell!

A füvesítéshez teljesen előkészített területre van szükségünk. Az előkészítés során a következő munkafolyamatokra lehet szükség:

Gyommentesítés

Egynyári gyomok esetén elegendő a mechanikai gyomirtás, vagyis a terület felrotálása ill. kapálása. Ennek elvégzése után a gyomok maradványait le kell gereblyézni a területről. Amennyiben évelő gyomoktól fertőzött a terület (pongyola pitypang, tarack, lóhere, folyondár szulák stb.) elengedhetetlen a vegyszeres gyomirtás. Ezeknek a növényeknek a gyökerei még a 20-30 cm vastagságban elterített termőföldrétegen is áthatolnak, ezért mielőtt erre sor kerül, mindenképpen érdemes a gyommentesítést elvégezni. A kikelt fűből már nehezebb az eltávolításuk, az egyszikű gyomoké (tarack) pedig a fű elpusztítása nélkül egyenesen lehetetlen.

Talajlazítás

Ez történhet a terület nagyságától függően ásással, ill. rotációs kapa használatával. Elegendő kb. a talaj felső 10 cm-es rétegét fellazítani. Frissen elterített kerti föld esetén ezt a munkát természetesen nem kell elvégezni, elegendő a gereblyével történő elegyengetés. A talaj finoman megmunkált, aprómorzsás legyen.

Talajtömörítés

A fellazított, elegyengetett talajt vissza kell tömöríteni olyan mértékben, hogy a talajon lépkedve a láb ne süllyedjen bele. Erre azért van szükség, mert egyrészt a fellazított, vagy frissen elterített talaj több centimétert ülepedni fog még és esetleg így alacsonyabb lesz a terepszint, mint ahogyan szeretnénk. Szükség esetén még teríthetünk rá néhány centiméter vastag földréteget ilyenkor. Másrészt a füvesítés elvégzésekor rá kell mennünk a talajra és nem lenne sem jó, sem esztétikus, ha mélyre süllyedt lábnyomok ?díszítenék" a területet. A tömörítés eszköze a sima henger, ezzel az eszközzel házilag is elvégezhető ez a munkafolyamat. Barkács áruházak, nagyáruházak kertészeti részlegeiben beszerezhető henger, melyet vízzel kell megtölteni, így eléri a kívánt súlyt ahhoz, hogy a munka elvégezhető legyen vele.

Ha mindezek megvannak, akkor következhet a füvesítés!

füvesítés
Házi kertek, kisebb területek füvesítésére alkalmas a HV-600-L típusú hidrovető gép.

A gép tartályába az alábbi anyagok kerül(het)nek:

- Fűmag. A talajtípustól, a kert tájolásától, az öntözési lehetőségtől, a megrendelő igényétől függően választhatjuk ki a megfelelő fűmagkeveréket.
- Víz. A fűmag kijuttatásának a közege, emellett a fűmag csírázását is megindítja.
- Mulcs. Papírrost alapanyagból készül. A keverékkel kijuttatva összefüggő bevonatot alkot a talajon. Védi a magot a kiszáradástól, valamint attól, hogy az öntözővíz foltokban összemossa. Megtartja a talajnedvességet, visszaszorítja a gyomosodást.
- Rögzítő. Természetes alapanyagú ragasztó, mely a keverék alkotóelemeit rögzíti egymáshoz.
- Tápanyag. A csírázás megindulásához, a gyökerek fejlődéséhez magas foszfortartalmú, vízoldható műtrágyát használunk.
- Záró rostanyag. Amennyiben meredek rézsűkön kell füvesítést végezni, ez az anyagot is a keverékhez adjuk. Ennek hatására kéregszerű, keményebb bevonatot kapunk, mely ellenáll a víz eróziós hatásának.
- Vízmegkötő anyag. Azokon a területeken alkalmazandó, ahol nem lehetséges a kelés szempontjából optimális mennyiségű vizet rendszeresen kijuttatni a vetés után.
- Színezőanyag. Igény szerint természetes alapanyagú festéket adhatunk a keverékhez, mely a területet azonnal zöldre festi. Az anyag néhány nap után színét veszti.
- Amykor. Vékony, vagy szerves anyagban szegény talajon alkalmazandó, gombákból álló készítmény. A fű gyökereivel kapcsolatot létesít, elősegíti a tápanyag- és vízfelvételt.
Működés közben a füvesítő gép tartályában folyamatos az összetevők keverése. Ennek kijuttatásával a munkát el is végeztük, a kelésig már csak az öntözésről kell gondoskodni.

Áraink:

A hidrovetéses füvesítés egységára 250-300 Ft/m2 a terület nagyságától függően. Vidéki munkavégzés esetén 10 000 Ft kiszállási díjat számolunk fel.

Pontos árajánlatért kérem, hívja munkatársunkat: Lilik Judit (06 30) 330 3104

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu