Pátka - Isten áldotta hely

A kis falu a Vértes lábánál, Székesfehérvártól északra 13 km-re helyezkedik el. Már a bronzkorban lakott volt. A pátkai víztározó duzzasztógátja római kori építmény. Ezen a területen a Pannónia korában szőlők, gyümölcsösök, gazdaságok lehettek . . .

Pátka

Szerencsésen álltak együtt a csillagok jó néhány nyárral ezelôtt, amikor az egykori római szőlők helyén magunk is telepíteni kezdtük újkori gyümölcsösünket. 10 hektárral kezdtük, a következő évben újabb 10 hektár . . . Sok - sok ezer meggyfát, barackfát, szilvafát ültettünk az évek során. Így népesült be a pátkai domboldal gyümölcsfákkal úgy, ahogy az annak idején Pannónia korában lehetett . . .

gyümölcsös

A faiskola is hálás a telepítésért: szépen megerősödött. A konténeres cserjék kertjében lombhullató cserjéket nevelünk. A fiatal, fasori fák kertje a lombhullató díszfák iskolája. A harmadik kertben magyar nemesítésű dísznövényfajtákat gyűjtünk. A barackoskertben három fajtát gondozunk. Az ízletes, sárga és fehér húsú barackok a nyár derekán hódítják illatukkal és zamatukkal a gyümölcsre éhes híveket. Mindhárom barack a befőttes üvegben is megőrzi ízét, zamatát, színét. A friss, finom barackra vágyó szüretelőket kicsábítottuk a gyümölcsösbe. A gyermekeknek készítettünk egy kis játszóteret, a látogatóknak pedig megmutattuk kedves kis állatainkat. Így született meg egy kissé rendhagyó "szedd magad" Pátkán.

játszótér

A pálinkafőzés a gyümölcsök hasznosításának másik módja. A hibátlan, érett, zamatos őszibarackot, meggyet, szilvát kézzel szedjük, kimagozzuk. Nagy gondot fordítunk a cefrézésre.A pátkai pálinka a téti pálinkafőzőben kisüstben, és kétszereslepárlással készül. Az érleléssel alakul ki a végleges zamat. Így a legkifinomultabb ízlésű pálinka-hódolók sem találhatnak kifogást a nyers, karcos ízekben, és a frissen szúrós illatokban. A pálinka hungaricum! A pálinka gyógyszer is, mióta a világ világ. A pátkai pálinkának pedig nincs párja . . .

A gyümölcsöst nagy gonddal műveljük. A vegyszeres növényvédelmet viszont a pátkai tanyán több dolog is akadályozza!
Az egyik akadály az, hogy elköteleztük magunkat az integrált növényvédelemnek. A talaj gyomjait nem vegyszerrel üldözzük, hanem géppel kapáljuk, a sorközt kaszáljuk. A gyümölcsöt pusztító rovarokat csapdákkal gyűtjük össze. Így a gyümölcsfák nem találkoznak gyomirtóval és rovarirtóval sem. A másik korlátot a mi magunk gondolkodásmódja jelenti, mely igyekszik a gazdálkodást, a kertészkedést és az életformát a lehető legközelebb vinni a természethez. A harmadik, és legfőbb ok pedig a gyümölcsösben lakó állatok, melyek segítik a munkánkat.

A barackos kertben például több mint száz jérce kutatja, kapirgálja a fák talaját, és szorgosan tömi begyébe az ott lakó élősködőket.
Eleinte kedvtelésből, majd felelősségteljes elhivatottságból gyűjtöttük a magyar őshonos állatokat. Rackával kezdtük, aztán a birkák mellé került szamár és kecske is. Szőke mangalicából egy szép kis konda éldegél békésen a gazdaságban. Három, természetesen magyar fajtájú ló is a tanya lakója. A baromfiudvar falusi lármájáról hat magyar tyúkcsalád, fodros tollú magyar lúdcsalád és két magyar pulykafajta gondoskodik.

állatok

Pátka istenáldotta hely. Mesélnek a gyümölcsök, mesélnek a fák, az itt élô állatok . . .
Szívesen látjuk a pátkai tanyán, örömmel osztjuk meg kincseinket!

Lukács Zoltán
2007. február

Természetesen - pátkai biopálinkák

Szeretünk olyan helyen élni, ahol emlékek, regék vesznek minket körül. Életünket teljesebbé teszik az üzenetek, és azokból építkezve üzenünk magunk is. A pátkai tó legendája azt üzeni nekünk, hogy a szerelem, ahogy a gát is, tóvá duzzasztja a patakot, amin az egyszerű pátkai fiú - elnyerve jutalmát - háromárbocos hajóval megy a pátkai várba lakodalmat csapni a királylánnyal.
Mi is egy üzenetet fogalmaztunk palackba önnek. A nap, a történelmi táj és a gondos magyar kezek segítségével készült párlatunkkal üzenünk.
Kérjük, fogadja szeretettel a pátkai lankákon termett őszibarackból, szilvából, meggyből tűzön érlelt kortyonkénti élvezetet!

Megrendelhető: Garden Kft. (06-1) 277-9535
Dohárszky István (06-30) 676-6763

Szeddmagad.blogter.hu
Gyümölcsös.hu
Faiskola.lap.hu