MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Majk Kamalduli remeteség kerttörténeti értékei

Kerttörténeti értékek

A majki kamalduli remeteség a hazai műemlékállományból egyedisége révén tűnik ki, mivel ez az egyetlen olyan remeterendi kolostor és kolostorkert, amely határainkon belül jó állapotban fennmaradt. Kertjeinek együttese leginkább azért méltó a figyelemre, mert annak egy jelentős része még 18. századi, barokk szerkezetét őrzi.


majk

Ez alatt elsősorban a terepviszonyokat kell érteni, hiszen a kert teraszait határoló támfalak és az egyes kertrészek egyéb szerkezeti vonalai még nagyobbrészt eredeti helyükön állnak. Habár ezek a támfal és lépcsőelemek a barokk szerkezet legmeghatározóbb elemei, a barokk eredetű struktúra belső tereinek kitöltése már csak csekély részben mutatja a 18. századi állapotokat. A növényállományból a kert északkeleti sarkában álló vadgesztenyék származhatnak a kamalduliak korából, és feltehetően a kerti kút is ebből az időből maradt ránk. A 18. században a remeteházak kertjei legalább részben díszkertek voltak.

majk

Biztosnak tekinthető, hogy az évszázadokon át tartó haszonkerti használat, az egykori díszkerti kialakítások minden nyomát eltüntette. Majkon is tájképi jellegű kertet alakítottak ki a 19. század utolsó negyedében, melynek alapvető struktúrája és kertépítészeti építményei, a fellelhető régészeti jelentőségű nyomok értelmezésével még helyreállíthatóak. Ennek a korszaknak az egyik legjelentősebb emléke a grottakápolna előtti barokk medence helyén 20. században felállított lugas jellegű építmény áll.

Majk Kamalduli Remeteség
Gondnokság, szállás, információ:
06 34 360971
06 20 9576648
Társblog: Majkkamalduliremeteség.blogter.hu
Légifotó adatbázis

Kolostorkert.lap.hu | Kolostorgyógyászat.lap.hu | Kolostor.lap.hu

Forrás: Majkikolostor.hu

Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu