MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
A faültetés több mint gödörásás

Ügyelni kell a távolságokra: a terjeszkedő gyökér a járdát is megemelheti

Most jön a nagyobb kertalakító munkák ideje, de a fák, cserjék ültetése több mint egy-egy gödör kiásása. Nem árt kerttervet készíteni és a növények beszerzését is körültekintően kell végezni. Megéri, mert némi utánjárással rátermettebb csemetéket olcsóbban lehet beszerezni.

Czauner Péter | Népszabadság | 2009. október

Az ősz a nagyobb növények sikeres telepítésének időszaka. A mostanában divatos földlabdásokat egész évben lehet ültetni, de a szabad gyökerűeknél ajánlatos megvárni azt az időszakot, amikor lomblevelek már lehullottak és a talaj még nem fagyott kőkeményre. Ez az idő most kezdődik és november közepéig tart.

Mielőtt a kertészeti árudába indulnak, érdemes az átalakításra váró, vagy az újonnan népesítendő kertről, kertrészletről tervet készíteni. Egy több tízezer forintos beruházás előtt célszerű alaposan tájékozódni, ötletek bőven találhatók a jól illusztrált albumokban, a botanikus kertekben és az interneten. A képekkel egyetlen baj van: valószínűleg az ideális pillanatot mutatják, addig azonban el kell jutni. A növények a kertben csak a hozzáértők számára élik életüket tervezhető pályán. Ezért ismerhető fel egy még oly tetszetős kertről is, hogy profi, vagy lelkes laikus tervezte.

Még a rajzolni nem tudók számára sem bonyolult feladat elkészíteni a kiszemelt terület felülnézeti térképét, és kijelölni rajta a majdani fák, cserjék, ágyások helyét. A növényeknél érdemes a végleges nagyságot is ábrázolni. Ha választáskor erre is tekintettel vannak, néhány év múlva nem kell fejszéhez, fűrészhez nyúlni.

A fás szárú növények kiválasztásakor a teljes nagyságot kell figyelembe venni.
A fajokon belül a nemesítők különböző változatokat is előállítottak, hogy az óriásira növő fák a kis méretű városi kertekben is helyet kaphassanak. Megoldás lehet, ha a szomszédos, kisebb kertek gazdái megegyeznek, és egy-egy közös fát ültetnek a kerítés vonalában. Szem előtt kell tartani a távolságot. Ha egy termetesebb fa túl közel kerül a ház falához, az meg is süllyedhet, de az biztos, hogy a terjeszkedő gyökér a szegélyt, a járdát hamar megemeli. Gonosz szomszéd az akác és a nemes ecetfa: gyökérsarjaik több tízméteres távolságban két-három hetente előtörnek.

A tapasztalatok szerint a fákat a teljes magasságuk másfélszeresére célszerű ültetni a ház falától, kerítéstől. A fűz, nyár helye a faltól legalább 40, a juhar, kőris, platán, vadgesztenye 20, a gyümölcsfák 10 méterre legyen.

A kert növényeinek kiválasztásakor kár lenne figyelmen kívül hagyni a hetekig tartó őszi színeződés díszítő hatását, a tervezéskor azonban nemcsak a levelek, hanem a hajtások, ágak és a fakéreg színhatására is gondolni kell. A terv elkészülte után már csak be kell szerezni a csemetéket, ám a gödörásás előtt nem árt nézelődni a kertészetekben, és öszszevetni az árakat. A tapasztalatok szerint a nagyobb településeken néhány kilométeres távolságban akár 30-50 százalékos különbség is lehet az árakban. A barkácsáruházak kínálata is kielégítő, de ott legyünk óvatosabbak, az importnövényekkel érdemes vigyázni. A vásárláskori méret is meggondolandó. Akinek sietős, s a költségek sem számítanak, bátran vásároljon termetesebbet. Aki képes türelemmel kivárni egy-két év otthoni növekedést, harmad-negyed árért megkapja a fiatalabb növényt. Például egy tízéves fáért 30 ezer forintot is elkérnek, míg az alig félméteres, hároméves csak ezer forintba kerül. (Főleg az örökzöldek esetében jelentősek a különbségek.)

A legjobb olyan árudában vásárolni, amely saját faiskolával rendelkezik, és annak termékeit forgalmazza. Az ilyen helyen beszerzett növény általában jobb minőségű és olcsóbb is a másutt kaphatónál. Az eligazodásban segítséget találnak a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének honlapján (www.makert.hu).

Egyszerűbb a kertalakítás, ha profi kertépítő végzi.
A terv elkészítéséért néhány tízezer forintot szoktak elkérni. Kivitelezőt is könnyen találni, de aki szereti a kerti munkát, erre nem ad ki pénzt.

Ha alaposan és körültekintően járnak el, biztosan megered a növény az új helyen.


Forrás: www.nol.hu

Fa.lap.hu | Faiskola.lap.hu

Kapcsolodó cikkek:


Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu