MENÜ NYIT
MENÜ ZÁR
Útmutató a vizuális és műszeres favizsgálatok elvégzéséhez és dokumentálásához 2017

Szerkesztette:

Szaller Vilmos
MFE Fadiagnosztikai Munkacsoport

Írták:

Lukács Zoltán
Szaller Vilmos
dr. Divós Ferenc
dr. Kelemen Géza

Előszó

A faápolás a kertészet, pontosabban a díszkertészet fiatal ága. A tengerentúlon éppen akkor bontogatta hajtásait, mikor kitántorgott másfélmillió magyar. Az öreg földrészen pedig a második nagy világégést követően bimbózott. Hazánkba talán a rendszerváltozás szelének hátán érkeztek a faápolás hírei, módszerei?

A Magyar Faápolók Egyesületének nagy vállalása, külföldi mintát követve, a faápolás mesterség leírása, szakmai útmutatók formájában. Három témában, metszés, faállomány nyilvántartás, fa értékmeghatározás, két útmutatót készített el és adott közre, mindenki számára elérhető formában. Ez az útmutató ennek a sorozatnak harmadik kiadványa.

A fiatal mesterségnek mindig lassan gyűlnek leírásai. Természetesen először a szomszédos országok kitaposott ösvényeinek útmutatói járnak kézről kézre. Azután kihullik belőlük, ami nálunk nem használható, hozzárakódik ez egyre több saját tapasztalat. A megfogalmazódott gondolatok éles sarkait a beszélgetések sodró patakja csiszolja simára. Majd a gondolatokból szakvélemények, cikkek íródnak, melyek aztán szakmai írássá formálódnak. Így születetett ez az útmutató is, melynek legfőbb célja a faápolás szakirodalmának úttörő feladatát elvégezni a faápolók, de elsősorban az ápolásra szoruló fák hasznára.

Üdvözlettel: Lukács Zoltán

Útmutató a vizuális és műszeres favizsgálatok
elvégzéséhez és dokumentálásához 2017
letöltés (.pdf)

Garden Kft.: 1214 Budapest,
II. Rákóczi F. út 324.

telefon:
06 1 277 9535
e-mail:
gardenkft@gardenkft.hu